wydarzenia

Podobny obraz

WITAMY W NOWYM ROKU SZKOLNYM

2019/2020

Dzień Kropki - święto kreatywności, pokonywania ograniczeń, umacniania wiary we własne siły.

KULINARNE PODRÓŻE PRZEDSZKOLAKÓW

Właśnie rozpoczynamy nasze działania w ramach ogólnopolskiego  projektu ‘Kulinarne podróże przedszkolaków”.Kosmoludki zebrały warzywa z przedszkolnego ogrodu i  Właśnie z nich ugotowały  zdrowa i pożywną zupę. We wspólnym gotowaniu towarzyszyła nam babcia Mateusza – pani Halinka.

Chcielibyśmy wam zaprezentować nasz przepis na „Zieloną Zupę z Piąteczki”.  Porcja przewidywana jest na grupę liczącą 25 osób+panie.

„Zielona Zupka z Piąteczki”

SKŁADNIKI:

  • Olej 5 łyżek
  • Pietruszka  5 dużych
  • Por – 6 dużych
  • Ziemniaki ok. 1,5 kg
  • Śmietana 12%- cały kartonik
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka,
  • Zielona natka pietruszki, słonecznik,  grzanki z chleba razowego-    dla chętnych do samodzielnejdekoracji według   własnych  upodobań

WYKONANIE:

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Por lekko poddusić na oleju, po chwili dołożyć pozostałe warzywa,  wodę i gotową ok. 30 min. Po ugotowaniu zupę zmiksować na krem i dolać śmietanę do smaku. Ponadto przygotowujemy uprażony na suchej patelni słonecznik, kroimy zieloną natkę  oraz przygotowujemy grzaneczki( w tosterze opiekamy kromki chleba, które później kroimy w kostkę)

Nalewamy zupę do miseczek. Dzieci według własnych upodobań dodają przygotowane dodatki.

Życzymy smacznego!!!!!

SPOTKANIE Z GAMUSIEM

Możliwość komentowania jest wyłączona.